Boli sme svedkami dokonalého snúbenia sa čokolády a umenia

Čokoláda je v dnešnej dobe veľmi populárna a slovo remeselnícky zase také obyčajné, tak s čím by sme sa mohli na trhu zviditeľniť?  – takéto a tomu podobné otázky si pre seba kládla čokoládovňa ZAX. Žeby maľované čokolády?

Tomu, že zástupcovia médií sa zúčastnia výnimočného podujatia napovedalo viac faktorov. Už aj samotná exkluzivita miesta konania – Félix Kitchen & Bar, ktorý sa nachádza v bývalej budove Kasína v Zámockej záhrade (Várkert kaszinó), ktorú navrhol Miklós Ybl, najskvelejší architekt svojej doby. Druhou zaujímavosťou očakávanej akcie bola osoba pozvaného prednášajúceho. Je totiž dosť zriedkavé, aby bol na prezentáciu čokolády požiadaný odborník na víno. Nuž, stalo sa. Totiž Gabriella Mészáros je predovšetkým medzinárodná akademička vína a odborníčka na víno aj napriek tomu, že na vinárskej škole, ktorú založila, existuje relevantný kurz k téme,  nepočuť ju hovoriť o vzťahu vína a čokolády každodenne.

Ešte pred tým, ako sme sa dostali k tomuto programovému bodu, nebolo o nič menej zaujímavé vypočuť si úvod módneho experta, Dr. Miklósa Schiffera. Jednak vyzdvihol rozmanitú osobnosť manželského páru zakladajúceho ZAX a následne potvrdil to, čo sme mali možnosť vidieť na vlastné oči z misiek, ktoré boli poukladané na stole: je tu skutočne všetko autenticky remeselnícke a vďaka maľovaniu túto dielňu neopustia ani dva rovnaké bonbóny, a ani dve rovnaké tabule čokolády.  „Pri týchto umeleckých produktoch čokoláda vyjadruje telo a pestrosť vnútorných farieb zase dušu.”

V nasledujúcej pasáži dostala slovo naozaj Gabriella Mészáros a následne riadená degustácia. Na úvod odvodila podobnosť čokolády a vína.  „Trojkombinácia kyseliny, rovnováhy a štruktúry robia čokoládu čokoládou. Nekonečne bohatá zásoba v drobčekove.” V súlade s tým – ako aj pri vínach – aj tu prináša ozajstný zážitok pre konzumenta vedomá a pozorná degustácia.

Z mimoriadne širokého sortimentu (ja som sa stratil pri 15. bonbóne) sa počas riadenej degustácie na naše taniere dostali 3 (jeden malinový, jeden gaštanový a jeden s arašidovým krémom – s lieskovými orechmi z Piemontu), avšak v našich pohároch sa ligotal šampus značky Kreinbacher Brut.  Gabriella Mészáros nás hneď aj poverila úlohou: čokolády sme mali degustovať najprv samostatne, potom spolu so šampanským.

Pikantná kyslosť maliny a krehké bublinky šampusu sa zlúčili do bujnej dvojice a ako prídavok chute čokolády pretrvávali aj po odznení nápoja. Druhá, rozhodne sladšia, gaštanová delikatesa namáčaná v mede sa ukázala intenzívnejšia v chuťovom dozvuku. Tá sa ale ukázala len po odznení -„rozvibrovania sa” s kyselinami šampusu. Pri treťom bonbóne sme sa docielili k extra vzrušeniu počas stretnutia slano-olejových arašidov a nápoja. Treba pritom skonštatovať, že dezerty aj samostatne kraľovali a pýšili sa svojou individualitou. Ako to skvele uviedla Gabriella Mészáros na konci svojej prednášky: „Vďaka rozmanitosti chutí a rôznorodosti podnetov, je aj jeden jediný kus ktoréhokoľvek bonbónu perfektnou koncovkou akéhokoľvek gastronomického posedenia.”.

Následne sa ujal slova manžel majsterky čokolády, Ferenc Varga. Je zodpovedný za menej atraktívne oblasti ZAX-u, ako je akvizícia trhu a marketing. Citeľne s veľkou hrdosťou rozpráva o „novom” povolaní svojej manželky, ktorá pôsobila kedysi ako ekonómka (o začiatkoch hľadaj rozhovor s hlavnou aktérkou) a o tom, ako sa vypracovali z malej komárňanskej kuchynky až po súčasnosť.

„27 rokov som ja aj moje podnikanie v oblasti interiérovej architektúry pociťovali plnú podporu zo strany mojej manželky, Zsuzsi. Teraz nastal čas, aby som jej  podporu čiastočne oplatil.”

Napriek deviatim rokom strávených v čokoládovom priemysle sa to stále celé učia, neustále cestujú po svete a navštevujú čokoládové továrne, aby sa stali každým dňom lepšími a lepšími.  „Hľadáme tú istú rovnováhu, ktorej dôležitosť som si osvojila od Gabi Mészáros v jej vinárskej škole.” Neskrývajú sa za svoje priority, hoci vravia, že nie je jednoduché nájsť partnerov – so svojim maximalistickým prístupom ku kvalite a vybranými surovinami sa zameriavajú na prémiový segment. Záujemcovia sa už nájdu, internetový obchod je spustený (nakoľko dochádzajú medzi Budapešťou a Komárnom, pravidelne prepravujú aj sami), ale skutočným veľkým snom je otvoriť si vlastnú malú predajňu, kde by svoje umelecké diela mohli predviesť za náležitých okolností. Samozrejme, nikdy nie sú nečinní. Snažia sa priamo osloviť cieľové skupiny: v blízkej budúcnosti sa s nimi môžeme stretnúť na takých exkluzívnych vínnych podujatiach ako sú Winelovers Grand a Ples maďarských vín.

Ako sa z ekonómky stane remeselnícky výrobca čokolády?
No skôr sa pýtam sama seba, ako je možné, že som sa stala ekonómkou. Viac desaťročí som sa s týmto mojim povolaním živila napriek tomu, že celý môj život som sa krútila v kuchyni a varila som z celého srdca. Pred 9 rokmi sa karta obrátila. Spočiatku som sa zamerala len na priateľov; nakoľko spätná väzba bola veľmi pozitívna, rozhodla som sa ukotviť pri čokoláde.

Okrem zvláštnych príchutí je rovnako dôležitý aj vzhľad čokolády ZAX

Ak ma nenájde maľovanie, možno dnes by sme tu nesedeli. Na trhu je toľko pekných a chutných remeselníckych čokolád, že len s tým by sme neuspeli. Našu výnimočnosť sme sa popri tom rozhodli dosiahnuť s používaním francúzskych a talianskych surovín. Maľované čokolády som mala vždy v obľube a tak som sa na to po čase dala aj ja. Vtedy sa naša manufaktúra presťahovala z kuchyne do dielne, nakoľko by maľovanie so striekacími pištoľami stenám určite nepomohlo. Musím povedať, že niekedy sa mi podarí vytvoriť takú jedinečnú čokoládu, že zákazníci chcú sotva veriť tomu istému obsahu.

Balenie čokolády ZAX je tiež veľmi typické.

Väčšina prémiových čokolád sa vyznačuje elegantnou hnedou farbou a ich balenie je tiež skromné. Avšak naše sú farebné – a práve to sme sa snažili vyjadriť s farebným ale neprehnaným balením. Čo sme mali za cieľ? Aby ľudí hneď po prvom pohľade na ne napadlo: tu môžem očakávať niečo iné, na čo som zvyknutý.

Ešte stále vyrábate každý jeden kus sama?

Všetko, čo sme tu ponúkali ako ochutnávku pre médiá, som vyrobila sama. Nedávno sme však do dielne  prijali dvoch zamestnancov, aby mi mal v budúcnosti kto pomáhať.

Pôvodný článok nájdete tu: boraszportal.hu