Perfektný vianočný darček, ktorý si všetci zamilujú: vybrali sme sa za tajomstvom dobrej čokolády

Kto by nemal rád čokoládu? Asi ju milujeme všetci a práve preto s chutným výberom pri vianočnom obdarovaní  sa nikto nepopáli. Vybrali sme sa zistiť, čo je tajomstvom dokonalej čokolády a zároveň Vám predstavíme jednu perfektnú značku, ktorá očarí už svojou krásou. A to sme sa k chutiam ešte ani nedostali!

V rozhovore sme sa rozprávali so Zsuzsou Varga, ktorá vyrába vlastné čokoládové špeciality ZAX.

V čom spočíva tajomstvo dobrej čokolády?

„Existuje niekoľko faktorov, ktoré robia čokoládu dokonalou. Po prvé, vzhľad je mimoriadne dôležitý. Na základe vizuálu sa pozornosť ľudí zbystrí a čokoláda sa pre nich stáva príťažlivou. Preto hrá remeselná výroba, čiže jedinečné vytvarovanie, takú dôležitú úlohu pri dosiahnutí jej zvláštnosti. Aj výroba čokolády môže byť umeleckým zážitkom, ako je to aj u nás. Nami vytvorené čokolády považujeme za umelecké dielo, takmer sa medzi nimi nenájdu dva rovnaké kúsky. Po dizajne sú na rade chuťové poháriky, ktoré treba tiež ohúriť. Preto je mimoriadne dôležité nájsť harmóniu chutí a  rovnováhu esencie. V posledných rokoch som pracovala na tom, aby som sa dopracovala k jedinečnému svetu chutí, ktorý dokonale zapadá do štýlu ZAX. Najdôležitejším prvkom toho ale sú výlučne vysoko kvalitné suroviny, z ktorých sa čokoláda vyrába. Bez toho je to priam nepredstaviteľné.”

Existujú vyslovene zimné čokolády?

„Pre mňa sú všetky čokolády zimné, nakoľko práve v týchto dňoch prežívajú svoje vrcholné obdobie. V ľuďoch vyvolajú túžbu; pred a po sviatočné obdobie je hlavnou sezónou čokolády.”

Aké druhy čokolády sa dajú u Vás kúpiť? Máte aj zdravšie verzie, ako bezgluténovú a bezcukrovú verziu?

„Väčšina našich čokolád (aj) ako prémiový produkt obsahuje cukor –  je to takmer nevyhnutnosťou pri dochucovaní čokolády. Aj keď jeho množstvo nie je rozhodujúce, pôsobí to na konzumáciu relatívne surových/suchých kakaových bôbov. Pracujeme predovšetkým s horkou čokoládou, ale objaví sa aj mliečna (iným menom bledá) a menej často aj biela čokoláda. Naše tabuľové čokolády sa vyrábajú výlučne bezgluténové a práve teraz sa pripravuje naša prvá kolekcia bez cukru.”

Samozrejme len vo všeobecnosti, ale ako sa u Vás pripravuje čokoláda?

„Po výbere si zaobstaráme tie najlepšie suroviny z celého sveta – čokoládové a plniace prísady. Tie primerane, niekoľkokrát temperujeme a potom ich vylejeme do formičiek. Po stuhnutí sa bonbóny starostlivo naplnia na základe špeciálnych receptov a na koniec sa uzavrú čokoládovou podrážkou. Farbíme ich ručne a nasleduje posledná fáza: balenie. Tento proces trvá dva dni.”

Na záver: aká je ozajstná čokoláda ZAX?

„Unikátna, ručne vyrobená a špeciálne formovaná  prémiová čokoláda z vysoko kvalitných surovín. To jest: drsňák, odvážny a štýlový! ”

Pôvodný článok nájdete tu: joy.hu